1 martie 2009

Iisus s-a nascut evreu!

Băița (Ardealul de Nord).
Doar evreii care nu au luat drumul „României” sau a Holocaustului –
au ramas aici. În cimitirul evreiesc


până în 1942 evreii din satul Băița își îngropau morții conform cultului mozaic. Astăzi, cimitirul evreiesc mai prezintă doar câteva movile de pământ, in liziera pădurii Țigher. Și doar soclurile pietrelor funerare (care erau din andezit și marmură) mai amintesc bătrânilor localnici despre cei 40 sau poate mai mulți „jizi” care si-au găsit aici obștescul sfârșit. Ceilalți au fost deportați.

Steaua lui David -
mai întâi simbol, apoi stigmat și consemn. Localnicii spun că au venit „jăndarii cei ungurești”, au scos evreii din casele lor si ”primul lagăr pentru aceștia a fost la Berărie, în mărginimea Băii Mari – într-un aroc mare săpat și înconjurat cu sârmă ghimpată. Aici au fost separați: „bărbații – carne de tun, femeile și copiii – săpun”. Adevărata lor destinație nu a știut-o nimeni niciodată decât că au fost îmbarcați în trenuri...

Din amintiri...-le altora:
Herman, Gabor, Leizer și alții. Cei mai mulți erau comercianți; una era moasa.

Avertisment jizăsc: „nu râdeți de noi că purtăm steaua în piept căci voi veți purta crucea-n frunte și din capetele voastre va fi drumul până în Palestina”.

Și în loc de rămas bun: „dacă a înviat Christos – este vai de noi; daca nu a înviat – este vai de voi”.

În numele pacii sufletului!
Doar bătrânii mai stiu că aici a existat un cimitir. Aceștia chiar mai speră să sosească cineva din speța evreiască sau chiar oficialități de rit mozaic care să recupereze amintirea și să re-considere statutul celor plecati spre martiriu.

*********

Informațiile le-am obtinut de la cei doi mai bătrâni oameni din satul Băița –
atunci în vârstă de 91 și 85 ani: MICLE Floare și SELEVESCHI Gheorghe.
Și au mai trecut poate 10... Și bătrânii aceia nu mai sunt...
Locul cimitirului, „movilele”... – sigur sunt nefericite. Dar Martirii?
A.M.

Niciun comentariu: