18 februarie 2010

Xperimania: alchimie europeană!

<< Școala ''Traian Vuia'' din Tăuții Măgherăuș se află printre câștigătorii concursului Xperimania, organizat la nivel european. Aceasta a fost selectată, împreună cu alte trei școli din Portugalia, Slovenia și Marea Britanie, să fie vizitată de un ambasador Xperimania, care să prezinte elevilor partea distractivă a științei.
La concursul european Xperimania s-au înscris 432 de școli din 24 de state membre ale Uniunii Europene. O școală mică din Maramureș - ''Traian Vuia'' din Tăuții Măgherăuș - este singura unitate de învățământ românească și prima dintre cele patru școli europene selectate să primească un ambasador al științei. Cea care s-a ocupat de demers este profesoara de chimie Aneta POP, care a completat și transmis formularul pentru a participa la actiunea Xperimania. Rezultatele competiției s-au facut publice în ianuarie 2010.
Marele premiu al concursului îl constituie vizita unui ambasador Xperimania, care să prezinte elevilor partea distractiva a științei. Școala ''Traian Vuia'' va fi gazda ambasadorului Xperimania pe 23 februarie 2010.
Potrivit Anetei POP, ambasadorul va sustine un atelier de o oră sau două, cu experimente de chimie și fizică și va oferi sfaturi despre cum pot fi prezentate rezultatele experimentelor publicului larg, sub forma unui raport de laborator.
Elevii din învățământul secundar, cu vârste între 10 și 20 de ani, din Uniunea Europeană, țările candidate și țările AELS, au putut să-și trimită, până pe 15 decembrie 2009, formularul de candidatură pentru un curs cu un ambasador al științei Xperimania, care se desfașoară în perioada februarie - aprilie 2010. >>
(: sursa info. http://www.emaramures.ro/ - 14 februarie 2010)


„Elixirului vieţii“ pentru revigorarea învățământului românesc:
proiecte europene asistate de ambasadori Xperimania

Ambasadorii Ştiinţei - propun desfășurarea unui experiment ştiinţific, la modul distractiv, legat de petrochimie, materiale chimice și proprietăţile acestora, împreună cu elevi de gimnaziu sau liceu. Recomandă activităţile în echipă şi de laborator.
Xperimania urmăreşte să crească interesul elevilor din Europa pentru știință, inițiind lecţii cu un coeficient distractiv și spectaculos - pentru această competiție.

„Piatra filozofală“ în Școala ''Traian Vuia'' din Tăuții Măgherăuș...
... poate genera ipoteze logice și deschide perspective

X-perimania, dincolo de X-perimente ar putea dezvolta mania (interesul) pentru identificarea necunoscutelor din manualele școlare și rezolvarea acestora:
x = nivelul docent al expresiei în manuale
y = tematică / lecții la nivel de teze de licență sau doctorat
z = informație abstractă: incidența minimă sau nulă a cotidianului cu subiectul predat
t = ore în școală mai multe decât profesorii, ”teme pentru acasă”, ”teme de vacanță”, acțiuni extracurriculare, etc.
Rezultatul ar dezinhiba și elibera de stres adolescenții de rând – suficienți analfabeți ”supradotați” doar cu bagajul din ghoiozdane – și ”decodarea” abstracțiunilor le-ar stârni probabil curiozitatea.
Prin extensie, s-ar rezolva și alte necunoscute, din același sistem (de învățământ) dar cu alte ecuații:
- manualele alternative
- orele / orarul elevului
- norma didactică
- stilul predării (workshop-uri vs. ”dictare”)
- sănătatea psihică și fizică a fiecărei categorii (elevi și cadre didactice).
Ar mai fi 2 ”matrici”: bugetul
                                și sindicatele ( ne-necasare pentru angajații la stat: am mai scris și dezvoltat).
Deci ar mai rămâne bugetul – pentru care aș avea soluții...
Și gata!

Niciun comentariu: