22 iulie 2010

O matrice aparent abstracta: cianura si eterul

Herteg Calin a trimis un mesaj membrilor din NU CIANURII îN BAIA MARE!

Herteg Calin
Herteg CalinJuly 22, 2010 at 8:11am
Subiect: Declaratie
Referendumul care va avea loc duminică, 25 iulie a.c., în municipiul Baia Mare, pe tema „NU cianurii şi plumbului în Baia Mare!”, ne determină şi chiar ne obligă pe noi, Călin Herţeg şi Peter Czompa, creatorii/administratorii paginii grupului NU CIANURII ÎN BAIA MARE şi coordonatori ai acestui grup, să venim cu câteva lămuriri şi precizări în faţa tuturor celor care au aderat - pe Facebook - la această iniţiativă. Dar, înainte de toate, vă mulţumim sincer tuturor pentru gestul dvs şi pentru implicare!
Crearea acestui grup s-a vrut a fi un mod practic de informare a opiniei publice, un act de conştientizare, un serios semnal de alarmă şi, in extremis, o modalitate de acţiune pentru a stopa această nebunie extrem de periculoasă: (re)începerea în oraşul Baia Mare, şi accentuăm - ÎN ORAŞUL BAIA MARE (nu lângă, după cum au dezinformat unii), a activităţii unei uzine de prelucrare a sterilului aurifer (deci extragerea aurului) prin metoda cianurării! Pentru cei care nu locuiesc în Baia Mare şi probabil cunosc mai puţin sectorul miniero-metalurgic, o să aducem câteva lămuriri specifice.
În prezent, această uzină – care există în aceeaşi locaţie de circa 13-14 ani şi care, nota bene, a funcţionat din plin între anii 1998-2005 (iniţial sub denumirea AURUL, respectiv TRANSGOLD din anul 2000, acum ROMALTYN Mining) - care a folosit şi poate va folosi din nou cianură (circa 500 kg zilnic!) are în imediata apropiere vecini precum: un complex de apartamente, trei restaurante, două reprezentanţe de automobile şi, la nici o sută de metri, cel mai mare mall din nord-vestul României.
Acest grup nu a fost creat în „orizontul” vreunui partid politic, ca armă electorală a vreunui deja anunţat candidat pentru fotoliul de primar sau ca instrument de presiune al vreunui grup de interese economico-financiare. Nimic în acest sens, nici vorbă! Grupul nostru nu face politica nimănui, nu susţine pe nimeni, nu vrea să lovească în nimeni. Grupul nostru nu doreşte decât să coaguleze comunitatea Facebook în jurul acestui inedit demers; iar acest lucru pentru a stopa folosirea cianurii pe teritoriul municipiului Baia Mare, printr-o informare cât mai corectă şi obiectivă. Iar cel mai important aspect: SĂ ARĂTĂM CĂ TOTUŞI NE PASĂ! Iată de ce le mulţumim tuturor celor care ne sprijină, aderând la acest grup şi/sau sprijinind demersul nostru prin alte mijloace, afirmându-ne încrederea că el reprezintă o expresie sinceră, corectă şi pertinentă a ceea ce îşi doreşte cu adevărat marea majoritate a băimărenilor responsabili: un oraş curat, nepoluat şi fără pericole de acest tip. Nicăieri în Europa – şi probabil nicăieri în lume – o astfel de uzină nu funcţionează ÎNTR-UN ORAŞ, ci, în cel mai bun caz, vorba vine, la zeci de kilometri de orice localitate!
În ceea ce priveşte referendumul ca atare, susţinem fără echivoc realizarea lui şi îi rugăm pe toţi cei din grupul nostru, cei care au posibilitatea să voteze, evident, să o facă fără reţineri, spunând: NU! Însă, dincolo de chestiunea concretă, avem totuşi o rezervă faţă de acest referendum şi considerăm că e de datoria noastră să o facem publică. Considerăm că acest referendum nu ar fi fost necesar într-o democraţie reprezentativă autentică şi în condiţiile în care acest oraş ar fi avut un consiliu local care să-i reprezinte cu adevărat pe cei aproape 150.000 de băimăreni şi interesele lor cetăţeneşti. Existenţa acestui consiliu local s-a dovedit şi se dovedeşte practic inutilă în cazul acesta, dacă n-a putut (sau n-a vrut) şi nu mai poate lua o hotărâre clară, fermă şi oficială într-o problemă atât de gravă şi importantă pentru băimăreni, având astfel nevoie de un referendum pentru a-şi justifica acţiunile ulterioare. Iată de ce, în aceste condiţii, un eventual eşec al acestui referendum costisitor, eşec posibil prin prezenţa la vot a mai puţin de 50% dintre băimăreni, va trebui să fie asumat exact de către cei care l-au provocat, şi anume de Consiliul Local. Iar asumarea răspunderii înseamnă inclusiv demisia lor, a acestor consilieri care, cel puţin în cazul ROMALTYN, una au gândit şi gândesc, alta au spus şi spun şi cu totul altceva fac astăzi! Fiindcă interesele lor personale şi/sau de grup sunt mult prea mari, în strânsă legătură inclusiv cu anumite „directive de partid”, cu anumite interese economico-financiare de culise ale aşa-numitei „puteri din umbră” locale şi centrale.
Eventualul eşec al acestui referendum poate deveni, cel puţin pentru cei interesaţi de repornirea activităţii uzinei, un nou argument-forte în favoarea lor. Iar cei foarte interesaţi se află în mai toate sferele de putere locală: politic, mass-media, oameni de afaceri şi, fireşte, în Consiliul Local. Băimărenii au devenit din păcate o masă de manevră prin acest referendum, manipulaţi şi sacrificaţi pentru interesele şi aurul altora (sic! – de ce, totuşi, nu aurul nostru?). Dacă mai adăugăm şi alte cauze precum:
- Lipsa de proiect a politicienilor locali, fapt ce-i determine să „paraziteze” şi să ducă în derizoriu aproape orice idee într-adevăr bună şi practică
- Haosul total din Primăria Baia Mare, haos ce a condus la debandadă administrativă, la dominaţia prostiei şi a gafelor neasumate în serie
- Existenţa unor instituţii media locale aservite aproape complet numai intereselor (pseudo)oamenilor de afaceri care le au temporar în proprietate (de regulă, până îşi văd sacii în căruţă), dar şi amicilor lor din cercurile politico-financiare
- Instalarea în fruntea instituţiilor publice locale a unor personaje obediente, slugarnice, slab pregătite profesional etc., dar foarte docile, atente şi servile numai cu mai-marii momentului (şi aici nu ne referim doar la reprezentaţii Puterii, ci la acea zonă din care fac parte lideri ai tuturor partidelor, afacerişti, jurnalişti cu funcţii de conducere, poliţişti, procurori, judecători, avocaţi, chiar interlopi etc., recte zona în care nu mai contează nici culoarea politică, nici ideologiile, nici funcţiile, nici pregătirea profesională, nici competenţele, nici gradul de cultură, nimic-nimic, ci contează numai şi numai BANUL!!!),

obţinem, aşadar, un tablou realmente îngrijorător şi ne exprimăm din nou rezerva că referendumul este cea mai bună cale de a opri această nebunie periculoasă.
Cu toate acestea, sigur că (şi) noi vom spune duminică, 25 iulie: NU CIANURII ÎN BAIA MARE!
Dar, indiferent de rezultatul referendumului, indiferent de ceea ce va fi imediat după, indiferent de ceea ce vor face autorităţile locale, indiferent de ceea ce va spune şi va scrie media locală, noi vom continua demersul nostru, inclusiv dezvăluirile privind aşa-numita Afacere AURUL-TRANSGOLD-ROMALTYN!

prof. Călin Herţeg şi ing. Peter Czompa (ziarist)
http://www.facebook.com/group.php?gid=108716902499719 

Domnilor,
pai numiti-i odata pe cei care au dat avizele caci sunt descendentii, extensiile sau tentaculele celor care au transformat randamentul/productivitatea din minerit in subventie de 8 la1 productie-marfa la un moment dat, sunt aceiasi care au pus la dispozitie cercetarile Statului roman si documentatiile, sunt si aceiasi care mai supravietuiesc din mijloacele fixe in insolventa perpetua... Pai ce mai mare tradare de tara vreti? Ce mai mare si evident tradator - caci a existat un cap care a (de)generat o caracatita?! Sunt ingineri care au iesit din sistem daca n-au subscris (!) cand mineritul a luat-o razna - si care si-au vazut ulterior planurile/cercetarile aplicate de Aurul/Transgold...
Suntem vanduti deja; abia acum simtiti - cand aflati ca echivalentul aurului se poate masura in uciderea oamenilor prin poluare? De aceea trebuia sa-si rezerve sterilul concentratie cat mai mare - sa fim cat mai multi jertfiti! Strategie.
Conspiratie: sa ramanem cat mai putini, caci suntem niste necunoscute x, y, z, t intr-un sistem de ecuatii (economice, etnice, politice, demografice);
si figuram in mai multe functii - ca determinati de strategiile altora: a, b, c subiecti pasivi determinati de predicate „pragmatice” mondiale!
Cei neglijabili/nesemnificativi/necuprinsi - numai buni pentru constituirea Partidului Poporului. Dar ce-o sa faca DanDiaconescuDirect... in eter - fara tara, fara romani, fara..., fara..., fara...??? Eterul este inflamabil!
Din 1989, Romania tolanita intr-o râna pe-o dormeza, n-a mai plecat din fata televizoarelor: acolo ni se comunica totul si ascultam, incuviintam ori ne razvratim; altii, ceilalti, ne „cultiva” (educa), ne hranesc, ne aloca, ne arondeaza, ne revendica - virtual dar suntem tot mai flamanzi, tot mai goi; dezbinati, discreditati, vlaguiti, frustrati si depresivi; cum naiba ne sug si sangele prin tubul catodic?
Cetateni de „purtarea a 2-a, a 3-a, a...” - DDD va putea gestiona doar Apocalipsa Ro. Nu stiu unde vom fi ceilalti si mai ales ce-am facut 20-si-ceva de ani...

Niciun comentariu: