31 martie 2020

(5) „Micii infractori cu sapă”... de la Țară


MOTO / „Complexul provincialului: … veneau  la Bariera Vergului, aici, în București. Se descălțau de ciubotele lor țărănești și-și puneau pantofi de boieri.” (Aurora LIICEANU) 

Predispoziție prezentau – încă de la originea lor socială… ca țărani: după cum s-au salvat din iobăgie – așa tânjeau si la nivelul următor dar… „în condițiile lor” – adică îndărătnici sadea! Că au degenerat de tot până la a șaptea seminție – poate că-i mistică treaba; și o fi existând o rată temporală în genetică după care se resetează specia prin unii exponenți… dar ultima speță, cea sortită, e deplorabilă de tot (vezi articol – deși-i o ironie amară ca scriere – textul reflectă foarte bine… semințele lipsă, sterpe ori virusate (sub)urban din ecuație; „necunoscuta” întrerupe lanțul, este veriga slabă și personajul pasiv): https://agrointel.ro/17615/oana-osman-capital-taranul-s-a-nascut-infractor/?fbclid=IwAR3pClldbeYpF_Z8C4kvjVJrALXLhUyuStoSqU_2Y-6fJ5IRlvP13pCSU88  
[exemplificare pt. seminţele lipsă, sterpe ori virusate (sub)urban; 
veriga slabă și personajul pasiv / 23.03.2020]

Cu toată tradiția condensată și clamată în sintagma „țărani băștinași” – la noi pic de succesare între 2-3-4 generații la rând, pe afacere specifică în dinamică și dezvoltare, n-a existat: un morar „primitiv” n-a generat pe ramura sa un complex de panificație deși el a fost cineva la vremea lui; există falsa convingere că tradiția trebuie recuperată / conservată la primul nivel, incipient – ca să fie autentică și originală – și primii urmași asta au și făcut iar următorii, în cel mai bun caz, au donat la muzee ce-au mai prins dacă nu le-au distrus… din convingere – să devină (alt)cineva la oraș! Cei care mai țin azi de exemplu o vâltoare în funcțiune – e pentru a demonstra… cum a fost nu cum ar mai putea fi, Doamne-ferește! – căci nimeni nu mai tânjește… să spele nici cu maiul la râu decât ca divertisment! Sigur că nu cei cu vâltoarea au transformat meșteșugul în mașină de spălat – de aceea nu există nicio rațiune sentimentală și nici, prin urmare, dăruire, pasiune și responsabilitate moștenite… Totul este un mecanism angrenat de industrii, care-au dezvoltat concepte împrumutate – de aceea nu ne mai leagă nimic de trecut decât niște încropeli la sărbători cum sunt și sărbătorile însele… In urban au existat ceva exemple de fabrici generate din ateliere, dar „la țară”… doar în occident vedem fabrica de pâine în spatele unei roți de moară și grâul în câmpul aceluiași proprietar-arendaș! Ritmul generează progresul… și-n natură, și-n cultură, și-n politică – că altminteri… toți o iau de la capăt mereu doar sărăcia se propagă nestingherită în continuare secol după secol… la noi!
Unde s-a rupt filmul? Aici: că nu și-au ținut și mai ales recuperat (după „epoca de aur”) și progeniturile pe lângă casă – să-și rentabilizeze tehnologic tarlalele retrocedate și, mai mult, i-au încurajat ori chiar determinat să devină domni peste hotare dacă se poate… câștiga mai mult și repede cu ciubotele ascunse! Cât despre beizadele… – ce să mai zic?! Sigur, Statul nu a intervenit unde trebuia și când – că i-a lăsat de izbeliște-n tarlale, atârnați de coarnele plugului până-n mileniul 3 și pe cei cu oarece inițiativă…

PS: Acesta ce virus a fost, acesta – care-a distrus România???

*
Spicuiți tradițiile „conservate” la alții – poate așa se vede mai bine... sărăcia: 

Și vedeți și tradițiile dezvoltate până „la a 5-a generație” care divulgă „secretul prosperității” altora:


Vezi foto elocvente - aici: https://www.facebook.com/culturatautiimagheraus/posts/2688325301398459 
Și vâltoarea aceea: https://www.facebook.com/100008824291527/videos/2289186964718758/ 












(1960, spalat la rau - colectia „ion bader” pe fb. adriana ruta neagoe; 

vâltoare, de actualitate - colectia alexa bâle pe fb.)






Niciun comentariu: